HTML

Fejjelfalnak

Állampolgár vs. állam, a dolgok, amik nincsenek jól, amik idegesítenek, amitől olyan savanykás ez az édes szép magyar haza. Ha időnként kaffkai érzéseid vannak, ha idegesít ez a mai berendezkedés, ha szerinted a politikai elitünk tolvaj csirkefogókból áll, akikkel erős negatív szinergiákat alakít ki az alkalmatlan hivatalnokok serege, akkor lehet hogy érdemes ideolvasnod...

Friss topikok

  • hatláb: Én is ezekről a dolgokról fogok írni egy egyetemi dolgozatot, el tudnád kérlek küldeni a forrásoka... (2008.12.07. 22:53) A felelős kormányzásról

Archívum

A fizető parkolásról

2008.03.21. 17:00 Fejjelfalnak

Eladhat valaki valamit, ami nem az övé?

Budapest zsúfolt város, sokan élnek benne, és sok az autó az utcákon. Túl sok is. Aztán vannak olyan polgártársaink, akik nem Budapesten élnek, vagy ha igen, akkor nem a mi környékünkön, de valamiért mégis ide szeretnek járni, és így tovább fokozódik a zsúfoltság.

Nincs ez így jól, ráncolták homlokukat Vezetőink a Városházán, és elhatározták, hogy tesznek a dolog ellen. Kábé kilenc éve aztán rájöttek, hogy az lesz a legjobb megoldás, ha eladják Budapest utcáin a parkolási jogokat magáncégeknek.

Szerintem Budapest utcái a budapestiek tulajdonát képezik, ezért 1) ha ezért fizetni kell bizonyos részeken, az az ottlakók beleegyezésével kellene történjen, 2) a beszedett pénzt teljes mértékben transzparens módon az adott környék élhetőbbé tételére kellene fordítani. Megértem, ha az önkormányzat azt mondja, hé, nekem nincsen szakértelmem és apparátusom a díjak beszedéséhez, ezért megbízok ezzel egy magáncéget, havi szolgáltatási díjért vagy a beszedett pénz valamely százalékáért; OK, rendben, vonjatok be valakit, ez rendben van.

Nálunk persze kicsit másként alakultak a dolgok. 

Ma két kisebb, önkormányzati társulásban működő, és egy nagy magáncég végzi el a pénzbeszedési feladatokat. Az önkormányzatok relatíve jól járnak; a Fővárosi Közterületi Parkolási társaság bevételeiből 32%-ot, a Budapest Önkormányzati Parkolási Kft. bevételeiből 55%-ot, a Centrum Parkoló Kft. 27%-ot ad vissza Budapestnek. Magyarán, a kábé ötvenezer helyen való parkolás ellentételezéseként beszedtek 2006-ban 6 milliárd forintot, és ebből kevesebb, mint két milliárdot juttattnak vissza. Nem rossz biznisz...

Van két kis szines is, az egyik, hogy minél nagyobb a társaság, annál kevesebbet ad vissza arányaiban, illetve a másik, hogy a büntetésekböl befolyt összegeket teljesen lenyúlja a Centrum Kft.

Nem akarok it most a parkolóőrök praktikáiról, az ügyfélszolgálatok bénázásairól írni, sem arról, hogy miként diszkriminálják azokat, akik átutalnak, ahelyett hogy csekken fizetnének, meg hogy hogy adhatta el a Centrum a követeléseket behajtó cégnek... Ezeket meghagyom másnak, megmaradok az alapkérdéseknél:

Felelős viselkedés-e a Városháza részéről, ha úgy kezdi meg az ingatlanunkhoz vezető utcák hasznainak szedését, hogy:

a) Nem kérdez meg minket arról, hogy akarjuk-e. Persze erre jön a vizitdíjas válasz: persze hogy nem fogjuk akarni. Szerintem meg igen, ha azt mondják, hogy ebből játszóteret építünk itt és itt, meg óvodát, meg ösztöndíjat 15 szegény gyereknek stb. Ha megmagyarázzák, hogy azért csináljuk, hogy ne ingyen zsúfolják tele a környékünket idegenek, jöjjenek inkább metróval és trolival; a bevétellel pedig pontosan elszámolunk. Szerintem ez így rendben van. Ha meg nem, az emberek akarták úgy.

b) Ha már bevezetik a fizető parkolást, rendben van-e, hogy a bevétel túlnyomó része magáncégeket gazdagítson? Szóval a Városháza áruba bocsát valamit, ami a MI tulajdonunk (mivel itt élek és adózom tulajdonosa vagyok a Budapest Rt.-nek, nem?) velünk használati díjat fizettet, amit nagyrészt egy magáncégnek enged át.

c) Ha egy adott helyen az ottlakók komfortérzetének csökkenése fejében sarcot szednek az ott parkolóktól, annak nem kellene transzparens módon a környék fejlődését szolgálnia?

Szerintem ez nincs rendben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fejjelfalnak.blog.hu/api/trackback/id/tr56386176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása